Arnavutluk, Tiran Gezilecek Yerler | Tiran’da Ne Yenir

22 Mayıs 202320:43

Tiran Hakkında

500 yıl Osmanlı etkisi altında kalmış olan Arnavutluk, daha sonrasında Sovyet etkisi altına girmiştir. Şehrin birçok noktasında hem Osmanlı hem de Sovyetlerden etkilenmiş birçok yapı bulunmaktadır. Ülkenin kültürel, ekonomik ve siyasal faaliyetlerinin merkezi konumunda olan Tiran aynı zamanda ülkenin hem başkenti hem de en büyük şehridir.


Tiran Nerede

Yunanistan, Kuzey Makedonya, Kosova ve Karadağ ülkelerine sınırı bulunan Arnavutluk, aynı zamanda Adriyatik Denizine de kıyısı bulunmaktadır. Tiran ise Arnavutluk’un merkezinde bulunuyor ve diğer şehirlere ulaşım konusunda merkezi konumda yer alıyor.

Tirana gidilecek en iyi zaman Mayıs ve Eylül ayları arasıdır. Biz mayıs ayında gitmemize rağmen yine de yağmur sebebiyle tam gezemedik. 😊


Tiran Gezilecek Yerler Haritası

1. İskender Bey Meydanı

İskender Bey Heykeli

Çevresinde Opera ve Bale Binası, Ulusal Tarih Müzesi ve Ethem Bey Camisi bulunan meydanda bir de İskender Bey Heykeli bulunmaktadır. Meydanı Tiran şehrinin tam merkezinde yer aldığı için geziye başlanacak en iyi nokta olarak kabul edebiliriz.

2. Ethem Bey Camii

Ethem Bey Camii

18. yüzyılda yaşamış Ethem Bey tarafından yaptırılan camii, Osmanlı dönemi eserlerinin başında gelmektedir. Çünkü Osmanlı döneminde 8 camii yaptırılmış ve günümüze sadece Ethem Bey Camii gelebilmiştir. 1823 yılında tamamlanarak ibadete açılan camide ağaç ve çiçek motifleri ağırlıklı olmak üzere duvar işlemeleri yapılmıştır. Motifler hala canlılığını koruyor ve camiye farklı, güzel bir hava katıyor.

3. Saat Kulesi

Saat Kulesi

35 metrelik uzunluğuyla şehrin her yerinden görebileceğiniz Saat Kulesi şehrin önemli yapılarından biridir. Ethem Bey camisinin hemen yanında kalan bu yapı Ethem Bey Cami inşası bittikten sonra yine Ethem Bey tarafından yaptırılmıştır. 90 basamaklı merdiveni bulunan Saat kulesi normalde açık fakat biz gezerken kapalıydı ☹

4. Ulusal Tarih Müzesi

Zengin koleksiyona sahip müze, Arnavutluk tarihine tanıklık edebileceğiniz nadide yerlerden biri. Müzede 8 bölüm bulunmaktadır. Bu bölümler sırasıyla, İlkçağ, Ortaçağ, Rönesans, Bağımsızlık, Heykel, II. Dünya Savaşı, Komünizm Dönemi ve Azize Teresa’dır. Pazartesi hariç tüm günler mesai saatleri içerisinde hizmet vermektedir.

5. Bunk’Art 2

Bunk’art 2

Tiran’da 2 adet Bunk’art bulunmaktadır. Bunlardan 1. si şehrin dışında dajti dağına giden teleferiğin yanında, 2. si şehrin merkezinde Ethem Bey camisinin hemen arkasında bulunmaktadır. Arnavutluk tarihinde neler olduğunu merak ediyorsanız mutlaka gezmeniz gereken bu yer; Nükleer savaş döneminde görevlilerin sığınabilecekleri yer altı şehri olarak anılmaktadır. Sovyetler dönemi esintilerini hissettiren yapı günümüzde bir çok turist çekmektedir. Ayrıca 2 Bunk’art dışında Arnavutlukta bir çok Bunk’art bulunmaktadır.

6. Berlin Duvarı

Ceza evlerine kapatılmış siyasi mahkumlar anısına yaptırılan, Berlin Duvarı’ndan 2,6 tonluk bir parça Tiran şehrinde sergilenmektedir. Postbllok – Checkpoint ismiyle haritalar üzerinden aratabilir Berlin Duvarı parçasını ziyaret edebilirsiniz.

7. Tiran Piramidi

1988 yılında Enver Hocanın damadı tarafından tasarlanan Tiran Piramidi 1991 yılında Arnavutluk’un demokrasiye geçmesinden sonra konferans merkezi ve sergi mekanı haline getirilmiştir.

8. İsa’nın Dirilişi Ortodoks Kilisesi

Balkanlarda bulunan dördüncü en büyük Ortodoks kilisesi olan bu kilise 2012 yılında ibadete açılmıştır. İskender Bey meydanına 5 dakika uzaklıkta ve Ibrahim Rugova sokağı üzerindedir.

9. Yapraklı Ev

Yapraklı Ev

1931 yılında yapılmış bir villa dışını kaplayan bitkiden dolayı Yapraklı Ev olarak anılmaktadır. 2017 yılında Gizli Gözerim Müzesi adıyla ziyarete açılan Müze 2020 yılında, Avrupa Konseyi’nin verdiği Avrupa Yılın Müzesi Ödülü’ne layık görülmüştür.

10. Dajti Dağı

Tiran tarihi yapıların yanında doğal güzellikleri de olan bir şehirdir. Şehri kuşbakışı gören Dajti Dağına Teleferikle çıkabilir, orada bulunan cafelerde oturup Tiran manzarası eşliğinde yemek yiyebilir, kahve içebilirsiniz. Dajti Dağına ulaşmak için İskender Bey Meydanındaki Opera Binasının arkasından otobüsler kalkmakta ve sizi Teleferiğe bineceğiniz noktaya kadar götürmektedir.


Tiran’da Ne Yenir

Türkiyede dahi birkaç yemek Arnavut ön eki getirilerek tanınıyor. Oldukça Zengin mutfağa sahip olan ülke Yunanistan, İtalya ve tabiki Osmanlı Devleti gibi devletlerden yemek konusunda da etkilenmiştir. Türkiye’deki yemeklere aşina olan herkesin aç kalmayacağı bir şehirdir. Başlıca yemekler şu şekilde;

Arnavut Ciğeri

Dana ciğeri olarak bildiğimiz Arnavut ciğeri aslında tavuk ciğerinden yapılıyormuş. 😊

Byrek

Bildiğimiz börek içine ayrı ayrı olacak şekilde peynir, ıspanak, pırasa, soğan, fasülye, tavuk koyulan bir tür hamurlu yiyecek. Fasülye ve tavuk garip gelecektir ama ben yediğimde kuru fasülyeyi neden böreğin içine koymuşlar ki dedim. 😊

Kuru Fasülyeli Byrek

Elbasan Tava

Kuzunun kol kısmındaki etin sarımsak, un ve yoğurtla pişirilmesiyle ortaya muazzam bir lezzet çıkıyor. Tiran’da Era Blloku isminde bir restoran bulunuyor ve yemekleri gayet leziz.


Tiran Gece Hayatı

Oldukça hareketli ve eğlenceli olan barlar, publar şehre tamamen hakim durumundadır. Neredeyse her sokakta bar bulunmaktadır. Ben yine tercihimi gayet otantik ve şehrin ambiansını yansıtan Radio Bar ‘dan yana kullandım. Fiyatlar neredeyse makul düzeyde.

Radio Bar

Ayrıca şehrin her yerinde Mulliri isminde zincir kahve mekanları bulunuyor ve kahveleri standart güzellikte.


Tiran Notlar:

  1. Arnavutluk Para Birimi: Lek
  2. Arnavutluk Resmi dili Arnavutça
  3. Türkiye ile arasında 1 saat fark bulunmaktadır. Türkiyeden 1 saat geri.
  4. Priz Tipi Türkiye ile benzer.
  5. Türkleri çok seviyorlar. Hatta arkadaş diyorlar. 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir