Gaziantep Gezi Rehberi | Neler Yemeliyiz

turkiye-baklava
2 Şubat 202317:05

Gaziantep, Türkiye’nin güney-doğusunda yer alan bir şehir. Şehir, Türk mutfağının öncüsü olarak kabul edilir ve lezzetli yemekleri, tarihi dokusu ve el sanatları ile ünlüdür. Aşağıdaki maddeler, Gaziantep’i keşfetmek isteyenler için fikir verebilir:

1. Yemekler

Ali Nazik Kebabının Gaziantep versiyonu, Türkiye genelindeki versiyonlardan farklı olarak, biber ve soğanın közlenmesi ile yapılır ve lezzetli bir sos ile servis edilir. Gaziantep Ali Nazik Kebabı, Türk Mutfağı’nı keşfetmek isteyenler için muhteşem bir lezzet deneyimi sunar.

Ali Nazik

Simit Kebabı, Gaziantep’te bulunan bu lezzet aslında Adana veya Urfa dürümün küçültülmüş versiyonu olarak göz önüne getirilebilir. Fakat lezzeti bir o kadar diğerlerinden farklıdır.

Küşleme, Kuzunun sırt bölümünde bulunan omurgadan çıkartılan küşleme, kendine has pişirme teknikleriyle lezzetini diğer etlerden ayırmaktadır. Küşleme, bir kuzuda sadece 2 adet bulunur.

Soğan Kebabı, baharatlı soğan dilimlerinin, et ve sos ile sunulması ile yapılır. Gaziantep Soğan Kebabı, lezzetli ve pratik bir öğle yemeği olarak ünlüdür.

Ciğer, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaşayan insanların sabah kahvaltılarında olmazsa olmazıdır. Şişe geçirilen yağ ve ciğerin tadı, damakta enfes bir tat bırakmaktadır.

Tatlı olarak ne kadar baklava ile ünlü olsa da, Antep fıstığı katılan her türlü tatlı ağızda muhteşem bir tat bırakmaktadır. Özellikle Katmer 🙂

Simit Katmer

Kahve, Menengiç kahvesi bu bölgede en çok tercih edilen kahve çeşididir. Geleneksel Türk kahvesine göre Süt pişirilerek servis edilir. Mükemmeldir.


2. Müzeler

Zeugma Mozaik Müzesi, Gaziantep’te bulunan bu müze, Roma döneminde yapılan mozaik sanatını sergiler. Aynı zamanda Çingene Kızı adı ile tabir edilen Mozaik tablo burada sergilenmektedir.

Şahinbey Savaş Müzesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan günümüze kadar geçen savaşların ve askeri tarihinin sergilendiği bir yerdir. Ziyaretçiler, savaş arabaları, silahlar, askeri üniforma ve diğer savaş malzemelerini görme imkanı bulabilir. Gaziantep Şahinbey Savaş Müzesi, savaş tarihi ve askeri kültürü merak edenler için ilginç bir ziyaret yeridir.

Gaziantep Arkeoloji Müzesi, Antik Çağ’dan günümüze kadar olan arkeolojik buluntuların sergilendiği bir yerdir. Ziyaretçiler, antik kentler, eski tapınaklar, tarihi mezarlıklar ve diğer arkeolojik sitlerin kalıntılarını görme imkanı bulabilir. Gaziantep Arkeoloji Müzesi, tarih ve arkeoloji merak edenler için ilginç bir ziyaret yeridir.

Arkeoloji Müzesi

Gaziantep Kalesi, Şehrin merkezinde bulunan kalede ziyaretçiler, kale duvarı, kuleler, surlar ve tarihi yapıları görme imkanı bulabilir. Ayrıca Kaleye çıkan ziyaretçiler, Gaziantep şehrini kuş bakışı olarak görme imkanına erişirler. Milattan sonra 2-4.yy.’da, ilk olarak Roma döneminde bir gözetleme kulesi olarak yapıldığı ve zaman içerisinde genişletildiği, yapılan arkeolojik kazılarla anlaşılmıştır. Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde kalenin 36 burcundan bahsediyor, fakat günümüzde bunların sadece 12 tanesini görebilmekteyiz.


3. Çarşılar

Bakırcılar Çarşısı, Gaziantep’in en gözde çarşılarından biridir. Çarşıda genellikle bakırdan yapılmış süs eşyaları ve bakır kaplar, çaydanlıklar, tencereler bulunmaktadır. Ziyaretçiler burada, bakır işlemeciliğinin ustalarının çalışmalarını canlı izleme olanağına sahiptirler.

Zincirli Bedesten Çarşısı, eski zamanlarda kurulan, hanlar gibi üstü kapalı ince uzun, alışveriş yapılan çarşılara bedesten deniyor. 17. yy Darendeli Hüseyin Paşa’nın yaptırmıştır ve eskiden “Kara Basamak Bedesteni” diye bilinirmiş. Bedestende özellikle baharat, kurutulmuş biber, patlıcan ve hediyelik eşya gibi otantik minik şeyler satılmaktadır.


Gaziantep Gezilecek Yerler Haritası

İstanbul’un yorgunluğundan kurtulmak ve güzel yemekler yemek için çıktığımız yolculuk İstanbul – Bolu – Ankara – Kayseri – Kahraman Maraş – Gaziantep ile başladı. Sabah içtiğimiz Beyran Çorbası ve ardından yenilen Katmer güne başlamak için birebir.

Akşam İmam Çağdaş Restoranında yediğimiz birbirinden güzel et yemekleri ve ardında Koçak Baklava ile günü bitiriyoruz.

Ertesi gün Kalealtı Ciğerci Mustafa’da ciğer ile kahvaltı yapıp soluğu yine yollarda bu sefer Adana’da alıyoruz.

Afiyet olsun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir